Усе про те, Хто такий Святий Дух

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Усе про те, Хто такий Святий Дух

          Існує багато неправильних уявлень про те, ким є Святий Дух. Дехто розглядає Його як містичну силу. Інші вважають, що це просто безлика сила, яку Бог дає послідовникам Христа.

          У Книзі книг є ствердження, що Святий Дух є Богом. Біблія також каже нам, що Святий Дух — це Особа, яка володіє розумом, почуттями та волею.

          Про те, що Святий Дух є Богом, є в багатьох біблійних текстах, зокрема у Дії 5:3-4:

          „ Тоді Петро сказав: «Ананіє, чому то сатана наповнив твоє серце, щоб обманути Святого Духа і ховати частину ціни поля? Хіба те, що ти мав, не твоє було, і коли його продав, гроші не були у твоїй владі? Чому ж ото ти зважився у своєму серці на той учинок? Ти обманув не людей, а Бога»“.

          У цьому уривку Петро докоряє Ананію за обман Святого Духа, наголошуюч, що він „обманув не людей, а Бога“ Це — яскраве свідчення, що обман Святого Духа є обманом Бога.

          Про те, що Святий Дух є Богом, дзнаємося і з того, що Він володіє властивостями Бога — всюдисущий Книга Псалмів 139:7-8:

          „ Куди мені піти від духу твого? Куди мені втекти від обличчя твого? Зійшов би я на небо – ти там єси, ліг би я у Шеолі – і там ти“.

          У 1 Коринтян 2:10-11 згадується всезнання Духа Святого:

          „ Нам же Бог об’явив Духом, бо Дух досліджує все, навіть глибини Божі. Хто бо з людей знає, що в людині, як не дух людський, що у ній? Так само й того, що в Бозі, ніхто не знає, крім Духа Божого“.

          Дізнаємося й про те, що Святий Дух насправді є Особою, бо володіє розумом, почуттями та волею. Святий Дух думає і знає„Нам же Бог об’явив Духом, бо Дух досліджує все, навіть глибини Божі“ 1 (Коринтян 2:10).

          Святий Дух може бути засмучений – „І не засмучуйте Святого Духа Божого, що ним ви назнаменовані на день відкуплення“ (Ефесян 4:30).

          Він заступається за нас –„Так само й Дух допомагає нам у немочі нашій; про що бо нам молитися як слід, ми не знаємо, але сам Дух заступається за нас стогонами невимовними. А той, хто досліджує серця, знає, яке бажання Духа і що він заступається за святих згідно з Божою волею“ (Римлян 8:26-27).

          Він приймає рішення, згідно зі Своєю волею – „Кожному дається виявлення Духа на спільну користь. Одному бо дається через Духа слово мудрости; іншому, згідно з тим самим Духом, слово знання; іншому віра у тім самім Дусі; іншому дар зцілення у тім єдинім Дусі; іншому сила творити чуда; іншому дар пророкування; іншому розпізнавання духів, іншому різні мови, іншому ж тлумачення мов. А все це чинить один і той же Дух, що розподілює кожному, як він хоче“ (1 Коринтян 12:7-11).

          Святий Дух — Бог, третя Особа Трійці. Лише будучи Богом, Святий Дух може діяти як Утішитель і Порадник, якого Ісус обіцяв нам дати:

          „І проситиму я Отця, і дасть він вам іншого Утішителя, щоб з вами був повіки“ (Йоана 14:16).

          „ А Утішитель, Святий Дух, якого Отець в ім’я моє зішле, той навчить вас усього і все вам нагадає, що я сказав вам“ (Йоана14:26).

          „Як прийде Утішитель, якого зішлю вам від Отця, Дух істини, який від Отця походить, то він і свідчитиме за мене“ (Йоана 15:26).

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"